Sourcing

SOURCING. De nieuwe manier van recruteren die inspeelt op twee trends:

  1. externen maken een steeds groter deel van het personeel uit en
  2. personeel wordt steeds schaarser.

Vroeger was recruteren eenvoudig. Men plaatste een advertentie en ging achterover leunen om op reacties te wachten. Die kwamen er immers genoeg. Tegenwoordig komt het regelmatig voor dat er geen respons is. Dat betekent dat recruiters meer moeten doen. Ze gaan nu zelf aktief op zoek naar kandidaten. Social media in het algemeen en LinkedIn in het bijzonder, zijn daarbij de belangrijkste bronnen. De meeste mensen zijn zo vriendelijk om hun CV op LinkedIn te plaatsen. Dat is voor recruiters kostbare informatie mits je er aan weet te komen en goed weet te gebruiken.

Data uit LinkedIn.  In LinkedIn bevinden zich gegevens van interessante kandidaten die in aanmerking komen voor sourcing. Deze gegevens zouden we graag in een (Excel CSV) bestand willen hebben voor verdere verwerking in de OrgPlan software. Wel is het zaak om het kaf van het koren te scheiden en op de beschikbaarheid te letten. Iemand die je iets wil verkopen, is geen kandidaat. Een ZZP'er die nog een jaar met een klus bezig is of een student die nog een jaar moet studeren, zijn mogelijk op termijn wel interessant maar zijn nu niet beschikbaar. De groep volgers kan erg groot zijn. Twee vragen komen naar voren: "Is het mogelijk om gegevens uit LinkedIn te halen?" en "Is dat toegestaan?"

Om maar met de laatste vraag te beginnen. Ja, het is toegestaan om gegevens van het Internet te halen. Deze gegevens zijn in het publieke domein geplaatst en mogen worden overgenomen. Maar er zijn voorwaarden die m.n. betrekking hebben over hoe je met deze gegevens omgaat. Doorverkoop, fraude, e.d. zijn uiteraard niet toegestaan.

AVG. Natuurlijk is daar de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Het komt er kort gezegd op neer dat je personen niet mag stalken door ze ongevraagd te mailen of te bellen. Andersom mag wel: je mag ze uitnodigen om jouw bedrijf of jouw personeelsadvertentie te volgen. Daar wordt vaak positief op gereageerd wanneer je een interessante werkgever voor ze blijkt te zijn. Wanneer zij besluiten om jou te volgen, mag je contacten met ze gaan onderhouden. Zolang dat netjes gebeurt en met wederzijds goedkeuren is er geen probleem.

Extractie. De andere vraag was hoe je deze gegevens uit LinkedIn haalt. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor: via LinkedIn zelf, via scrapers (grabbers), of desnoods overtypen.

  • Via LinkedIn. Het aanbod van LinkedIn verschilt zowel per land als in de tijd. Het is niet aan ons om dit aanbod steeds up-to-date en gedetailleerd te beschrijven. Wij volstaan met het vermelden van de mogelijkheden.
  • Via Scrapers (Grabbers). Dit zijn producten van derden die data van het Internet plukken en omzetten naar files in verschillende formaten. Er zijn veel van dit soort producten. Ze gebruiken verschillende technieken en hanteren verschillende prijzen. Ook hier kunnen we geen volledig overzicht geven.
  • Via overtypen. Deze methode is weliswaar het meest bewerkelijk, maar kan altijd toegepast worden.

Het is ook denkbaar dat je combinaties van bovenstaande oplossingen toepast. 

Eindresultaat. Het eindresultaat van alle sourcing inspanningen is een bruikbaar Excel CSV bestand met kandidaten.

Vereiste Modules

Praktijkvoorbeelden

NEEM CONTACT OP: +31616753198 of info@orgplan.nl

Heb je ideeën? Vragen? Wij zijn er klaar voor.