Recruiter

 

Hier begint het personeelsplanningsproces. Als Recruiter is het je belangrijkste taak om kandidaten van buitenaf aan te dragen voor de open posities.

Door de aanhoudende tekorten op de arbeidsmarkt is het vak van Recruiter verschoven. Vroeger volstond het om tamelijk passief de reacties af te wachten op een geplaatste vacature.

Tegenwoordig moeten Recruiters aktief achter hun kandidaten aanjagen. Daarbij moeten ze zich ook aan de AVG houden. Ofwel: ze mogen kandidaten niet ongevraagd stalken. In praktijk zullen ze dus moeten laveren tussen "wat moet" en "wat mag".

Ook moeten ze laveren tussen kwantiteit en kwaliteit. Te veel kandidaten aandragen, verstopt alleen maar de sollicitatie-pipeline. Het gaat vooral om het vinden van kwalitatief goede kandidaten.

 

De volgende My-SandBox oplossingen bevinden zich op het vakgebied van de Recruiter.

Sourcing - Het identificeren van kandidaten, waarbij een kandidaat iemand is die je op een open positie kunt zetten. Dat kan zowel een volger, een sollicitant, een externe, maar ook een bestaande werknemer zijn. Maar voor de Recruiter zal het vooral om volgers in LinkedIn gaan.

 

Volgers.  Het aantrekken van volgers in LinkedIn kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een personeelsadvertentie of door het openen van een bedrijfspagina. Een personeelsadvertentie kan gericht of open zijn. Toch blijft zo'n advertentie tamelijk concreet. Niet alle potentïele volgers zijn toe aan solliciteren. Een alternatief zou een bedrijfspagina kunnen zijn met een oproep tot volgen. Nadeel is dat de groep volgers van een bedrijfspagina zowel groot als divers kan zijn. Er kan van alles tussen zitten. Het kaf moet van het koren gescheiden worden. De interessante volgers moeten eruit gehaald worden. Vaak zit er niets anders op dan de profielen van de volgers één voor één te bekijken. Met de LinkedIn Extractor kunnen de gegevens van de interessante volgers worden overgenomen in een Excel CSV bestand.

Candidate Relation Management - Met de (interessante) volgers die in het Excel CSV bestand zijn aanbeland, gaan de Recruiter relaties aanknopen. Bijvoorbeeld door ze te benaderen via InMail. Ze kunnen uitgenodigd worden voor een leuk event zodat er een gelegenheid is om face to face met ze te praten. Het is belangrijk om twee dingen aan de weet te komen: skills code en beschikbaarheid.

De ongeschreven regels voor LinkedIn.

  • Vergezel je connectie-verzoek van een persoonlijk berichtje,
  • Stuur een welkomstbericht na acceptatie van je connectie-verzoek,
  • Zeg dankjewel als je getagd wordt,
  • Reageer op reacties op je content,
  • Reageer op de content van anderen,

De ongeschreven regels voor LinkedIn.

  • Geef aanbevelingen,
  • Voeg je connectie niet ongevraagd toe aan je mailinglijst,
  • Voeg niet iedereen toe,
  • Zorg voor een professionele profielfoto,
  • Toon je volledige naam en profielfoto.

Extra kolommen in CSV bestand. Je kunt aan dit bestand onbeperkt extra gegevens in extra kolommen toevoegen. Bijvoorbeeld aan welke events de volger deelgenomen heeft. Deze gegevens worden straks zichtbaar in het Skills-organigram.

Skills Management - De volgers zijn thuis in een bepaald vakgebied (skills code). Zodra deze code bekend is, kan je er op rangschikken. Wanneer je een boekhouder zoekt, is het handig wanneer je een subbestand hebt met (potentiele) boekhouders zonder dat daar loodgieters of verpleegkundigen tussen zitten.

 

Redirect.  Een ander belangrijk gegeven is de beschikbaarheid van de volgers. Sommigen van hen zijn mogelijk interessante kandidaten op termijn. Studenten moeten wellicht eerst hun studie nog afronden en zzp'ers hebben wellicht eerst nog een klus elders af te ronden. Gun ze die tijd, maar daarna heeft het zin om ze te motiveren om te gaan solliciteren.

Sollicitanten Self Service. In AFAS is er via OutSite de faciliteit van Sollicitanten Self Service. Zodra de volger zich daar registreert is hij of zij geen volger meer maar een sollicitant. De entree binnen AFAS is dan gemaakt. Overigens worden ook sollicitanten meegenomen in het skills-organigram.

Sollicitanten in portfeuille. De Redirect kan ook de andere kant op werken. Sollicitanten mogen volgens de AVG nog een bepaalde tijd (genoemd wordt vaak drie maanden) in portefeuille gehouden worden. Maar er is geen bezwaar om ze weer als volger op te nemen voor langere tijd.

 

NEEM CONTACT OP: +31616753198 of info@orgplan.nl

Heb je ideeën? Vragen? Wij zijn er klaar voor.